Viisi Saimaan ammattikorkeakoulun tekniikan opiskelijaa matkusti huhtikuussa Pietariin kisailemaan pastasta rakennettavista silloista ja torneista. Vuosittaisen Pasta Building 2016 –kilpailun järjestää Pietarin Arkkitehtuuri- ja rakennusyliopisto.

”Kilpailussa on kaksi sarjaa. Toisessa sarjassa pastasta rakennetaan silta, toisessa korkea rakennelma. Järjestäjät antavat tietyn määrän pastaa materiaaliksi, ja lisäksi saatavilla on sellaista tukiainetta, jolla pastat voi kiinnittää toisiinsa”, kilpailuprojektia Saimaan amk:ssa luotsaava kehitysinsinööri Lauri Pellinen kertoo.

Venäjällä kilpailulla on pitkät perinteet. Osa kilpailijoista ottaa rakennelmien suunnittelun vakavasti ja niistä tehdään ennakkoon esimerkiksi 3D-mallinnuksia.

Saimaan amk:n viisihenkinen joukkue ei tällä kertaa turvautunut mallinnuksiin. Tornin ja sillan rakentamista harjoiteltiin vajaan kuukauden ajan ja valmiita rakennelmia ehdittiin tehdä muutamia.

”Torni pysyi lähes kokonaan pystyssä”, joukkueen kapteenina toiminut Niko Maurinen virnistää.

Silta sen sijaan pysyi pystyssä loppuun saakka. Rakennelma tuotti Saimaan amk:lle palkintosijan, kun joukkue valittiin siltasarjan kolmanneksi.

”Sen lisäksi, että rakennelman piti pysyä pystyssä vuorokauden ajan, tuomarit kiinnittivät huomiota myös rakennelmien ulkonäköön, tornien korkeuteen ja siltojen jänneväliin, materiaalien käyttöön ja rakenteellisiin ratkaisuihin”, Maurinen kertoo.

Kilpamatka oli osallistujille mieluinen ja ikimuistoinen kokemus. Kutsu ensi vuoden kilpailuunkin on jo saapunut, joten makaronikilpailusta on hyvää vauhtia muodostumassa perinne.

 

Saimaan amk on ensimmäinen suomalainen korkeakoulu, joka on saanut kutsun pastakilpailuun.

Kutsu pastarakennuskilpailuun heltisi, kun Saimaan ammattikorkeakoulun edustajat vierailivat Pietarin Arkkitehtuuri- ja rakennusyliopistossa viime syksynä.

”Kerroimme heille betonikanoottikilpailusta, ja he innostuivat siitä. Samalla he kertoivat, että heillä järjestetään hieman samaan tyyliin tämä Pasta Building.”

Kilpamatka toteutui yritysten avustuksella, kun Geocom oy, Imatran Juva oy, RakLamit oy sekä Rudus Oy sponsoroivat joukkuetta.

”Tämä oli hyvä esimerkki myös siitä, kuinka yritysyhteistyö parhaimmillaan toimii”, Pellinen toteaa.

KUVAGALLERIA

Kuvat: Lauri Pellinen

Pin It