Suomalainen yhteiskunta tuottaa laajoja palveluja, mutta palvelujen sujuvuudessa on parantamisen varaa, totesi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Etelä-Karjalan Rakennuspäivässä pitämässään puheenvuorossa.

Saimaan ammattikorkeakoulun järjestämän Rakennuspäivän teemana oli tänä vuonna digitalisaatio. Digitaalisaatio olisi Tiilikaisen mukaan avain palvelujen sujuvoittamiseen.

Rakennuksista tehtävät julkiset rekisterit ja niiden hyödyntäminen on Suomessa lasten kengissä, Tiilikainen totesi. Esimerkiksi kaavoitusprosessissa digitaalisuudella toimintaa saataisiin tehostettua, nopeutettua ja se myös palvelisi paremmin kansalaisia.

”Sähköisessä muodossa olevaa materiaalia on paljon, mutta sitä ei ole koottu yhteen niin, että materiaalista saataisiin kaikkein paras hyöty.”

Digitalisaatiota kaivattaisiin myös esimerkiksi hankkeiden lupaprosessiin. Yhden luukun periaatteella toimiva luvitus helpottaisi Tiilikaisen mukaan niin viranomaisten kuin kansalaistenkin toimintaa.

Hän muistutti, että digitalisaatio on nostettu hallituksen kärkihankkeeksi ja asioiden sujuvoittamiseksi tehdään jatkuvaa työtä.

”Kun julkiset palvelut saadaan toimimaan sujuvammin, ne voidaan toteuttaa pienemmin kustannuksin ja vähemmällä väellä. Näin syntyy säästöjä.”

Ministeri huomautti, että digitalisaation kautta saatavat säästöt eivät automaattisesti tarkoita palvelun huonontamista – usein vaikutus on päinvastainen.

”Esimerkiksi veroilmoitus on nykyisin digitaalinen. Aikaisemmin veronmaksajan piti säilyttää kaiken maailman kuitit, joita sitten käytiin läpi verotuksessa. Digitaalisuuden ansiosta näin ei enää tarvitse tehdä.”

Etelä-Karjalan rakennuspäivää vietettiin Saimaan ammattikorkeakoulun Skinnarilan kampuksella jo 21. kertaa. Tiilikaisen lisäksi puheenvuoroja pitivät muun muassa Liikennelaitoksen tietomallintamisen kehityspäällikkö Tiina Perttula sekä Imatran kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs.

Pin It