Saimaan ammattikorkeakoulu on julkaissut sähköiset kaupunkioppaat, jotka perehdyttävät eri kaupunkien kivirakentamiseen. Stone Town Guide –oppaat esittelevät Lappeenrannan, Kotkan, Kuopion ja Helsingin kivirakentamista. Kustakin kaupungista on koottu oma englanninkielinen opas. Oppaissa on myös runsas kuvitus eri kaupunkien mielenkiintoisimmista kivirakentamisen kohteista.

Lappeenrannan opas esittelee laajemmin Saimaan kanavaa, Salpalinjaa, Linnoitusta sekä rakennuksia Koulukadulta, Kauppakadulta ja Pormestarinkadulta. Oppaasta löytyy myös kirkkoja ja kappeleita eri puolilta Etelä-Karjalaa sekä Imatran Valtionhotelli ja kaupungintalo.

– Lappeenrannassa kivirakentamista on Linnoituksessa, kirkoissa, kivijaloissa, julkisivuissa, aidoissa, kivetyksissä ja sen sellaisessa. Eniten on käytetty graniittia, mutta marmoriakin löytyy, kun osaa katsoa, kertoo projektipäällikkö Ilkka Paajanen.

– Esimerkiksi Pietariin verrattuna kiveä on kuitenkin käytetty aika vähän. Kiven kuljetus ja työstö on kallista, mutta kokonaisuudessaan kivi on ekologinen ja kaunis rakennusmateriaali.

Kivirakentamisen kaupunkioppaat ovat syntyneet kiveen keskittyneessä ENPI-hankkeessa, joka jatkuu vuoden 2014 loppuun. Hankkeessa selvitetään kiven kestävyyteen ja käyttöön liittyviä ominaisuuksia, kerätään tietoa luonnonkiven markkinoista sekä arvioidaan luonnonkivivaroja ja –kauppaa. Kaupunkikivioppaiden esimerkkikaupunkeja olivat Lappeenranta, Kotka, Kuopio ja Helsinki sekä Venäjän puolelta Pietari ja Viipuri. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Geologian tutkimuskeskus ja Pietarin valtiollinen yliopisto.

Lisätietoja: projektipäällikkö Ilkka Paajanen, 040 1424982, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Linkit projektisivuille ja kaupunkioppaisiin:

http://projects.gtk.fi/ENPI/results/

http://projects.gtk.fi/export/sites/projects/ENPI/results/helsinki_town_guide.pdf

http://projects.gtk.fi/export/sites/projects/ENPI/results/kotka_town_guide.pdf

http://projects.gtk.fi/export/sites/projects/ENPI/results/kuopio_town_guide.pdf

http://projects.gtk.fi/export/sites/projects/ENPI/results/lappeenranta_town_guide.pdf

Pin It