Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistuu tänä syksynä lisää sairaanhoitajia, joilla on rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyys. Rajattu lääkkeenmäärääminen on osa lääkärin ja sairaanhoitajan työnjaon kehittämiseen perustuvaa hoidon tarpeen arviointia ja hoitoa terveyskeskuksessa ja päivystyksessä.

Saimaan ammattikorkeakoulussa aloitettiin sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen koulutus vuonna 2011, tänä syksynä valmistuu jo toinen ryhmä (23 henkilöä) sairaanhoitajia, joilla on rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyys. Kaikkiaan Suomessa on jo yli 150 lääkkeitä määräävää sairaanhoitajaa. Saimaan ammattikorkeakoulussa koulutuksen seuraava haku on suunniteltu syksylle 2015 ja aloitus vuoden 2016 alkuun.

Lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyden saaneet sairaanhoitajat tai terveydenhoitajat toteuttavat itsenäistä vastaanottohoitotyötä, jolla voidaan nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä. Koulutus antaa laaja-alaisia, tutkittuun tietoon perustuvia menetelmiä myös hoidon vaikutusten seurantaan ja arviointiin.

Lainsäädäntö ohjaa tarkasti mitä lääkkeitä ja millä perusteilla sairaanhoitaja voi niitä määrätä. Äkilliset tulehdukset, kuten silmä- tai nielutulehdukset tai naisten virtsatietulehdukset ovat tyypillisimpiä sairauksia, joihin sairaanhoitaja voi määrätä lääkehoidon. Lääkemääräyksen uusiminen on puolestaan mahdollista pitkäaikaissairauksien kuten diabeteksen, astman, tai sydän- ja verenkiertosairauksien osalta, hoitavan lääkärin määrittelemän diagnoosin ja voimassa olevan hoitosuunnitelman mukaisesti.

Saimaan ammattikorkeakoulu on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä partneriyliopistojen kanssa Iso-Britanniassa sekä Irlannissa. Kansainvälistymisen ansiosta lääkkeenmääräämisen sairaanhoitajat oppivat toistensa kokemuksista ja pääsevät perehtymään uudenlaisen työnkuvan haasteisiin. Keväällä 2014 Saimaan ammattikorkeakoulu järjesti I Kansallisen sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen konferenssin, missä kutsuvieraina olivat mm. Irlannin ja USA:n edustajat kertomassa oman maansa vastaavien koulutuksien sisällöistä ja laajennetun tehtäväkuvan toteutuksista.

Kokemuksista sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisestä on tehty Saimaan ammattikorkeakoulussa myös opinnäytetyö (YAMK-opiskelija Tarja Sakara: Kokemuksia sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisestä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella).

Lisätietoa:

Yliopettaja Anja Liimatainen, 040 5577924, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pin It