Saimaan ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE) osallistuvat eurooppalaiseen yhdeksän maan älyambulanssihankkeeseen (Smart Ambulance: European Procurers Platform, SAEPP) ainoina Suomesta. Hankkeen tavoitteena on kehittää ambulanssitoimintaa siten, että se kuormittaisi sairaaloita vähemmän, olisi kustannustehokkaampaa ja turvallisempaa potilaille sekä henkilökunnalle. Ambulanssin tarjoamia palveluita pyritään laajentamaan merkittävästi integroimalla sen toiminta yhä kiinteämmin sairaalan nykyisin tarjoamiin palveluihin. Hankkeessa hyödynnetään muun muassa uusinta käytettävissä olevaa terveysteknologiaa sekä langatonta tiedonsiirtoa.

Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi Englannissa noin 40% kaikista ambulanssin sairaalaan kuljettamista potilaista voitaisiin hoitaa turvallisesti kotona tai joissain muussa kunnallisessa palvelupisteessä. Tämä vaatii kuitenkin ambulanssien rakenteellista ja teknistä kehittämistä siten, että ambulanssi mahdollistaa paikan päällä tapahtuvan tutkimisen ja hoidon nykyistä paremmin. Ambulansseihin tarvitaan myös uudenlaista tutkimus- ja monitorointivälineistöä sekä toimivat yhteydet sähköiseen tiedon siirtoon ambulanssin ja hoitolaitoksen kesken.

Hankkeen tarkoituksena ei ole tuottaa valmista kaupallista tuotetta, vaan fokusoida myöhemmin tuotantoon otettavan tuotteen vaatimuksia ja etuja.

Hankkeen Kick off -kokous pidetään Lontoossa 11.-12.2.2015.

Lisätietoja: ensihoidon yliopettaja Simo Saikko, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 7261485

Pin It