Maailmalla on käynnistynyt vallankumous, julisti Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden organisoima Digikaappaus.

Haluatko olla mukana?

Moni tuntuu haluavan. Lappeenrannassa järjestettiin helmikuussa kaksipäiväinen Digikaappaus-tapahtuma, jonka aikana nimekkäät asiantuntijat pohtivat digitalisaatiota ja sitä, kuinka suomalaiset pysyvät kehityksessä mukana.

Tapahtumassa puhui laaja joukko nimekkäitä asiantuntijoita.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki kehotti omassa puheenvuorossaan olemaan kaappaajien, ei kaapattujen puolella.

Sillä kaappaus tulee tapahtumaan väistämättä, Vanjoki sanoi.

”Koneet tekevät toistuvat asiat ihmisiä paremmin. Ihmiset ovat hyviä ainutkertaisissa asioissa, mutta toistuvissa toiminnoissa koneet ovat parempia. Siksi toistuvat asiat automatisoidaan, se on todellista digitalisaatiota.”

Esimerkiksi kaupassa käynti tulee lähivuosina muuttumaan. Jo nyt itsepalvelukassat ovat arkea useimmissa ruokakaupoissa. Tulevaisuudessa ostoksia ei tarvitse skannata ollenkaan erikseen, vaan maksu menee automaattisesti. Seuraavassa vaiheessa rutiininomaisia ostoksia ei tarvitse tehdä ollenkaan, vaan ne tulevat kotiin automaattisesti, Vanjoki totesi.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijatohtori Erno Salmela opasti kuulijat digihäiriköinnin saloihin. Salmelan mukaan digihäiiriköinnin ensimmäinen aalto päättyi 2000-luvun internetkuplan hajoamiseen. Toinen aalto on käynnissä nyt.

Salmela kehotti puheenvuorossaan kaikkia ryhtymään digihäiriköksi.

”Kaikkien velvollisuus on häiriköidä. Suomella on mahdollisuus juuri nyt nousta maailmaan kärkeen, mutta se vaatii toimintaa. Jos emme tee mitään, markkinat kaapataan.”

Ohjelmistoyhtiö Octo3:n toimitusjohtaja Tommi Laitinen korosti käynnissä olevan kehityksen merkitystä toteamalla, että digitaalinen vallankumous on neljäs teollinen vallankumous.

Ohjelmistojen rooli liiketoiminnan mahdollistajana kasvaa maailmassa jatkuvasti. Mutta kuinka digitalisaatiossa pääsee alkuun?

Tärkeintä on kokeilla rohkeasti, Laitinen sanoi. Kokeiluasteelle on päästävä mahdollisimman nopeasti.

”Yleensä tuotekehitystä tehdään salassa pari vuotta, ja sen jälkeen varovaisesti näytetään asiakkalle, mitä on saatu aikaiseksi. Entäs sitten, kun asiakas ei olekaan tyytyväinen? On käytetty paljon aikaa hukkaan”, Laitinen summasi.

Samasta asiasta puhui myös Salmela. Toimeen pitäisi käydä mahdollisimman nopeasti.  Salmela huomautti, että taloudellisten tappioiden riski ei digimaailmassa ole suuri. Epäonnistumistakaan ei kannata pelätä.

Tekesin Pekka Sivonen pohti puheenvuorossaan valtion roolia käynnissä olevassa digitaalisessa murroksessa.

Hän huomautti, että useat uudet toimintamallit, kuten Uber, ovat Suomessa toistaiseksi laittomia.

”Meidän täytyy muuttaa maa kokeilualustaksi, maaksi, jonka lainsäädäntö mahdollistaa kokeilut. Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä muutos yhdessä. Tehdään se yhdessä.”

Digikaappaus- tapahtuman järjestivät Saimaan ammattikorkeakoulun markkinoinnin osuuskunnat Lux ja Askel.

Pin It