Teksti ja kuva: Jonna Mielonen-Jumisko

Ulla Siik opettaa kokkiopiskelijoita Saimaan ammattiopisto Sampossa. Taustalla on vuosituhannen alussa suoritettu restonomitutkinto. Viime vuosina Siikistä alkoi tuntua siltä, että hän voisi pitkästä aikaa hypätä aidan toiselle puolelle ja opiskella vaihteeksi itse.

Hän haki ja pääsi suorittamaan restonomin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Siik aloitti opinnot syksyllä 2015. Seuraavat pari vuotta täyttyivät tiivistä opiskelusta.

Opettajalle ylempi ammattikorkeakoulututkinto ei ollut itsestään selvä vaihtoehto, kun jatko-opintoja ryhtyi miettimään. Muitakin vaihtoehtoja olisi ollut, mutta päätös opiskella yamk-restonomiksi osoittautui hyväksi.

”Opiskelu päivitti tietojani siitä, mihin alan yrityselämä on tällä hetkellä menossa. Puhun oppilaideni kanssa paljon yrittäjyydestä ja siihen sain runsaasti uusia näkökulmia. Opinnoissa käsiteltiin paljon johtamista, ja sitähän myös opettajan työ tavallaan on. Voisi sanoa, että opinnot antoivat tietyllä tavalla syvyyttä päivätyöhöni.”

Opiskelu vaati runsaasti itsekuria ja itseohjautuvuutta, sillä osa opinnoista suoritetaan itsenäisesti kotona. Reilun kahden vuoden aikana yamk-ryhmästä muodostui tiivis porukka, joka tsemppasi toisiaan heikkoina hetkinä. Niitäkin oli, sillä viikonloppuopinnot ja kotona tehtävät tuntuivat ajoittain raskailta.

”Näin jälkeenpäin olen kuitenkin hyvin tyytyväinen siihen, että suoritin opinnot loppuun. Ryhmä kannusti ja potki eteenpäin silloin, kun tuntui siltä, että helpompaa olisi antaa opintojen olla.”

Siik valmistui reilut kaksi vuotta opintojen aloittamisen jälkeen. Siinä ajassa opiskelusta ennätti tulla elämäntapa.

”Oli ihanaa, kun syksyllä illat pimenivät, minä otin kupillisen teetä, sytytin kynttilän ja istuin koneen ääreen tekemään tehtäviä. Nyt, kun opinnot ovat ohi, on ihan sellainen olo, että jotain puuttuu. Että mitäs sitten seuraavaksi?”

Restonomin YAMK-koulutus on mukana lisähaussa 10.–31.7.2019 – lue lisää hakusivuilta.

Pin It