Kuvataiteilijan täytyy suhtautua taiteeseen intohimoisesti. Heitä, jotka näin tekevät, Henrik Härkönen kehottaa hakeutumaan opiskelemaan taiteilijaksi.

Henrik itse valmistui kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2015. Sen jälkeen hän työskennellyt vapaana taiteilijana.

”Olen pitänyt yksityis- ja yhteisnäyttelyitä ja osallistunut erilaisiin projekteihin. Lisäksi olen mukana Kulttuuriyhdistys Krimi ry:ssä Imatralla, olemme järjestäneet kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä ja muita kulttuuritapahtumia. Kuvataiteen lisäksi teen myös musiikkia ja stand upia.”

Saimaan ammattikorkeakoulussa hän erikoistui kuvanveistoon. Opetus oli laadukasta, hän sanoo.

”Meillä oli hyvät mahdollisuudet kasvaa taiteilijaksi, kurssitarjonta oli laaja. Kuvanveiston opetustilat olivat todella hyvät ja antoivat mahdollisuuden työskennellä eri tekniikoiden kanssa.”

Taiteilijan elämä ei valmistumisen jälkeen ole helppoa. Opiskelun jälkeen asiat ovat toisin, eikä taiteilijalla enää ole koulun tuomaa tukea taustallaan.

” Enää ei ole esimerkiksi työhuonetta, johon pääsee työskentelemään. Jotkut kuvailevat tilannetta tyhjiöksi tai montuksi”, Henrik sanoo.

Monttu ei ole ylitsepääsemätön. Sen ylittäminen vaatii kuitenkin sitkeyttä, määrätietoisuutta ja intohimoa.

”Siitä selviää, kun jatkaa työskentelyä pitkäjänteisesti, niin, että koko ajan olisi jokin projekti tai tavoite, jota työstää.”

Pikkuhiljaa projektit tuottavat uusia mahdollisuuksia, yhden näyttelyn kuraattori kuratoi myös seuraavan ja kutsuu sinne tuntemiaan taiteilijoita.

Henrikille kävi näin, ja ensi kesänä edessä on esimerkiksi osallistuminen Mäntän kuvataideviikolle.

”Tavoitteenani on elättää itseni tekemällä sitä, mistä pidän. Nyt olen menossa vahvasti sitä kohden.”

Pin It