Teksti ja kuvat: Dimitri Lisitsyn

Saimaan ammattikorkeakoulun kolme kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelijaa aloittivat vaihto-opinnot Ho Chi Minh Cityssä, Vietnamissa tammikuussa 2018. Julia Salin, Sini Nevalainen ja Pipsa Koponen suorittavat useamman harjoittelun Vietnamin sairaalassa kolmen kuukauden aikana. Selvitimme mitä vinkkejä ja ajatuksia opiskelijoilla oli heidän ensimmäiseen ulkomaan vaihtoon liittyen.

Miten päädyitte Vietnamiin?

Meillä oli yhteinen halu lähteä ulkomaille, toteaa Salin. Halu nähdä jotain uutta ja erilaista oli myös osatekijänä, hän lisää. Helpottavana tekijänä oli, että Saimian ja Pham Ngoc Thach lääketieteen yliopiston (PNTU) kanssa alkanut yhteistyö mahdollisti tämän tilaisuuden, lisää Koponen. Yksi yhteisistä tavoitteista oli myös nähdä erilaisuuksia ja samanlaisuuksia Suomeen mitä sairaalaharjoitteluissa esiintyy. Kulttuurisensitiivisyys ja monikulttuurisuus on kiinnostanut aina, vastaa Nevalainen.

Mitä kolme kuukautta sisältää?

Ollaan aika lailla pelkästään harjoittelussa koko kolme kuukautta, mutta ollaan myös oltu hyvin tiiviisti täällä yliopistolla erilaisissa tapaamisissa, Koponen mainitsee. Aluksi ollaan kirurgisella osastolla, seuraavaksi mennään ”community nursing” - harjoitteluun ja ”Family Nursing”- harjoitteluun, kuvailee Nevalainen. Elikkä kuukausi aina jokaisessa paikassa, lisää nopeasti Koponen.

Harjoittelut ovat suuri osa oppimista terveys- ja sosiaalialoilla. Vaihdoissa on mahdollista suorittaa opintosuunnitelmissa olevia harjoitteluita tai harjoitteluita vapaa-valinnaisina opintoina.

Minkälaisia ajatuksia on syntynyt ensimmäisestä viikosta harjoittelussa?

Todella paljon eroja, mutta toisaalta on hyvä nähdä miten paljon erilaisia menetelmiä olemassa, kertoo Salin. Yllätyin, että asioita voidaan hoitaa myös eri tavalla ja kuitenkin saavuttaa haluamia tuloksia, naurahtaa Koponen. Kun ei ole kaikennäköisiä hienoja välineitä kuten Suomessa, tämä pakottaa käyttämään luovuutta saavuttaakseen halutut lopputulokset, Salin pohtii. Nevalainen toteaa lopuksi, että ihana myös huomata myös samanlaisia piirteitä ja käytäntöjä kuten Suomessa.

Kielimuuri on toki iso haaste, eikä aina voi mennä itse puhumaan suoraan potilaalle. Meillä on ollut onneksi muita opiskelijoita täältä, jotka ovat auttaneet meitä hurjan paljon ja kääntäneet meille tarvittaessa Vietnamista Englanniksi, Koponen kertoo. Meillä on myös ollut onnea, että meidän ohjaajat puhuvat hyvin englantia, lisää Nevalainen.

Tytöt ovat ensimmäisiä ulkomaalaisia opiskelijoita koko sairaalassa. Heidät on kuitenkin otettu todella hyvin vastaan. Kaikki ovat aivan ihania ja auttavat aina tarvittaessa, naurahtaa Salin. Kaikki tekevät kaikkensa, että saadaan mieluinen harjoittelu tästä, lisää Koponen.

Miten vaihto auttaa teitä kehittymään ammatillisesti?

Kaikki toteavat, että monikulttuurisuus, kulttuurin sisäistäminen ja ymmärtäminen ovat suurimmat taidot mitä vaihdossa oppii. ”Kyllä vaihto antaa aina todella paljon eikä pelkästään harjoitteluissa, toteaa Salin.

Monikulttuurisuus ja kulttuurisensitiivisyys ovat suurin oppi varmasti. Vaihto auttaa ymmärtämään omaa kulttuuritaustaa sekä heidän kulttuuria. Nähdä kahden kulttuurin erot ja pystyä hyödyntämään opittuja tulkintataitoja myös työelämässä. Esimerkkinä on kuinka kohdata ihmisiä muista kulttuureista työelämässä, pohtii Nevalainen.

Onko kiinnostusta työskentelystä ulkomailla?

Monesti on mainittu, että vaihtoon lähtijät ovat aina kiinnostuneita työskentelemään ulkomailla. Onko teillä intoa ulkomaalla työskentelystä?

Ei ehkä ole ihan vielä tullut paloa työskennellä ulkomailla, toteaa Salin. Mä olen taas todella kiinnostunut työskentelemään ulkomailla, mutta myös Suomessa, vastaa Koponen. Jos tulee mahdollisuus tulevaisuudessa lähteä ulkomaille työskentelemään, niin kyllä sitä varmasti harkitsee, kertoo Nevalainen. Kaikki kuitenkin toteaa, että Vietnamkin olisi hyvä paikka työskennellä.

Mitä sanoisitte muille jotka ovat kiinnostuneet ulkomaan vaihdosta?

Aluksi kaikki saattaa tuntua vaikealta, mutta kannattaa silti uskoa, että vaihtoon pääsy onnistuu. Alussa on usein hankaluuksia, mutta niistä päässee kyllä yli, naurahtaa Salin. Rohkeasti vaan kaikki vaan vaihtoon! Kasvattaa ihmisenä ja ammatillisesti varmasti, lisää Koponen. Ei sitä tiedä, vaikka saatat löytää jotain uutta myös itsestään sekä oppia mukautumaan uusiin ympäristöihin, miettii Nevalainen. Se on todella hieno mahdollisuus päästä vaihtoon ja se on sääli, jos sitä vaihtoehtoa ei käytä, lisää Nevalainen.

Pin It