”Apua.” Se oli ensimmäinen ajatus, kun terveydenhoitajaopiskelijat saivat järjestettäväkseen eläkeläisten hyvinvointitapahtuman.

”Projektin myötä kuitenkin huomasimme, että osaamme ja pärjäämme: osasimme järjestää tapahtuman ja pääsimme vaikuttamaan siihen, miten opintomme näkyvät kentällä tavallisille lappeenrantalaisille”, toista vuotta terveydenhoitajiksi opiskelevat Maiju Ekholm ja Vilma Juvakka summaavat.

Iloa toimeliaisuudesta -tapahtuma järjestettiin Lauritsalan seurakuntatalolla syksyllä 2018. Yhteistyökumppaneina olivat Lauritsalan seurakunta ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote.

tapahtuma
Tapahtuman rastit suunniteltiin pienryhmissä. Lisäksi jokainen opiskelija osallistui vuorollaan verenpaineen ja verensokerin mittaukseen. Kuva: Sari Kokkonen

Opiskelijat pitivät tapahtumassa rasteja, joilla käsiteltiin esimerkiksi päihteitä, liikuntaa, ravitsemusta ja henkistä hyvinvointia. Tarjolla oli myös maksutonta verenpaineen ja verensokerin mittausta. Lisäksi noin 30 yritystä ja yhdistystä esitteli tapahtumassa toimintaansa.

Ekholm kuului projektin vetäjien ryhmään. Heidän tehtävänään oli huolehtia tapahtuman käytännön puitteista.

”Pidimme ennen tapahtumaa suunnittelupalaverin yhdessä Eksoten ja seurakunnan kanssa. Suunnittelimme mittauspisteen vuorolistat, juonsimme tapahtuman aloituksen ja keräsimme palautteet”, hän kertoo.

Juvakka oli mukana ryhmässä, jonka pisteellä käsiteltiin henkistä hyvinvointia, onnellisuutta ja iän myötä muuttuvaa kehonkuvaa.

”Meillä oli esimerkiksi ilon aurinko, johon kävijät saivat kirjoittaa asioita, jotka tekevät heidät onnellisiksi. Ständillä muistutettiin, että itselleen ei saa olla liian ankara, kun keho muuttuu iän myötä.”

IMG 3000 crop
Kouluterveydenhoitajan työ on tällä hetkellä se, mitä Maiju Ekholm (vas.) ja Vilma Juvakka haluaisivat valmistumisen jälkeen tehdä. Juvakkaa kiinnostaa myös terveystiedon opettajaksi opiskeleminen, ja Ekholm on pohtinut ylemmän amk-tutkinnon suorittamista, kun työkokemusta on kertynyt tarpeeksi. Kuva: Ilona Pesu

Tapahtumassa vieraili päivän aikana noin 60 eläkeläistä. Heiltä saatu palaute oli positiivista – vastaaville tapahtumille voisi olla kysyntää enemmänkin.

Myös opiskelijoiden näkökulmasta tapahtuman järjestäminen oli antoisaa.

”Moni meistä koki, että oppi uutta tapahtuman suunnittelemisesta ja aikatauluttamisesta. Lisäksi pääsimme tutustumaan paikallisiin yrityksiin ja keskustelemaan oikeiden asiakkaiden kanssa”, Ekholm kertoo.

Projekti myös näytti konkreettisesti, miten monipuolista terveydenhoitajan työ on.

”Aika monelta unohtuu, että terveydenhoitaja voi työskennellä myös ikäihmisten kanssa eikä vain neuvolassa tai kouluterkkarina. Ikääntyneet ovat kasvava kohderyhmä, jonka kanssa moni tulee uransa aikana työskentelemään”, Juvakka miettii.

Toisaalta esimerkiksi pelkkä ikä kertoo ihmisestä hyvin vähän.

”Tärkeintä on kohdata ihminen ihmisenä. Me olemme terveydenhoitoalan ammattilaisia, ja asiakas on oman elämänsä asiantuntija”, Ekholm ja Juvakka sanovat.

Pin It