Pal Hodosi, 27, valmistui tammikuussa restonomiksi Saimaan ammattikorkeakoulusta. Hän opiskeli nopeasti: opintoihin kului tavallisen 3,5 vuoden sijaan 2,5 vuotta.

”En etukäteen suunnitellut, että opiskelisin nopeammin. Ensimmäisenä opiskeluvuonna kuitenkin huomasin, että monet asiat olivat minulle työkokemukseni ansiosta tuttuja”, Hodosi kertoo.

Hän ehti ennen AMK-opintojensa aloittamista työskennellä kolme vuotta Karibian-risteilijällä ja edetä tarjoilijasta hovimestariksi.

Saimaan AMK löytyi Google-haulla

Hovimestarin työ sai Hodosin kiinnostumaan restonomiopinnoista. Hän halusi opiskella Euroopassa ja päätyi googlaamaan, missä eurooppalaisissa korkeakouluissa voisi opiskella ilman lukuvuosimaksua.

Suomi ja Saimaan AMK nousivat esiin hakutuloksissa, ja pari vuotta ensimmäisen Google-haun jälkeen Hodosi päätti hakea opiskelemaan.

Opintoja kahdella kampuksella

Ensimmäiset kaksi opiskeluvuotta kuluivat Imatralla Saimaan AMK:n Linnalan kampuksella. Kun opinnoista oli jäljellä enää opinnäytetyö ja muutama valinnainen kurssi, Hodosi muutti Lappeenrantaan.

”Lappeenrannassa Skinnarilan kampuksella oli laajempi kielikurssitarjonta. Lisäksi nautin ison kampuksen tunnelmasta ja palveluista: täällä on hyvä kuntosali ja paljon lounaspaikkoja”, hän kertoo.

Syksystä 2019 lähtien kaikki Saimaan ammattikorkeakoulun opetus järjestetään Lappeenrannassa Skinnarilan kampuksella.

Opettajien ammattitaito näkyi

Kun Hodosilta kysyy AMK-opintojen parasta antia, hän mainitsee käytännönläheisyyden ja opettajien ammattitaidon.

”Olemme esimerkiksi pitäneet pop up -ravintoloita, joille suunnittelimme konseptin, menun ja markkinoinnin. Opettajilta saa hyviä neuvoja, sillä he ovat tehneet niitä töitä oikeasti”, hän sanoo.

Kotikampuksen lisäksi Hodosi haki oppia ulkomailta. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeiseen hän suuntasi Kreikkaan ja suoritti harjoittelujakson pienessä, perheyrityksen omistamassa hotellissa. Seuraava kesä kului esimiesharjoittelussa isossa, unkarilaisessa ketjuhotellissa.

”Kreikassa opin, kuinka asiakas kohdataan ja kuinka hänestä pidetään huolta. Unkarissa taas pääsin pohtimaan esimerkiksi sitä, kuinka henkilökunta pidetään motivoituneena. Työpaikkani oli lähellä Itävallan rajaa, ja Itävallassa palkat ovat paljon Unkaria korkeampia”, hän kertoo.

Ulkomaat kutsuvat Pal Hodosia myös valmistumisen jälkeen. Hän lähtee töihin skotlantilaiseen neljän tähden hotelliin.

Mikä restonomi?

  • Restonomi (AMK) on majoitus-, ravitsemis- ja matkailualan asiantuntija.
  • Saimaan ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat voivat syventyä opinnoissaan joko ravintola- tai hotellialan liikkeenjohdon tehtäviin.
  • Hotelli- ja ravintola-alaa voi opiskella SAIMIAssa myös englanninkielisessä Tourism and Hospitality Management -koulutuksessa.
  • Koulutukset ovat mukana kevään yhteishaussa 20.3.–3.4.2019. Lue lisää hakemisesta SAIMIAn hakusivuilta.
Pin It