Itsenäinen taiteen tekeminen innostaa kuvataiteen opiskelija Mari Vähämaata.

marivähämaa4

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Mari Vähämaa ja kotoisin Pyhäjärveltä. Tällä hetkellä opiskelen Saimaan ammattikorkeakoulussa toista vuotta kuvataidetta.

Miten päädyit hakemaan Saimaan ammattikorkeakouluun?

Minulla on peruskoulutus valokuvauksesta, ja valokuvausta opiskellessani kävimme tutustumassa Saimaan ammattikorkeakouluun. SAIMIA vaikutti mielenkiintoiselta paikalta. Vierailulla puhuttiin myös paljon kansainvälisyydestä, mikä houkutti minut tänne opiskelemaan.

Millainen on tavallinen opiskelupäiväsi?

Opiskelu on aika itsenäistä. Nyt on taiteellisen työskentelyn viikot menossa, ja teemme hommia omien aikataulujemme mukaan. Välillä pidämme opettajan kanssa palavereja, joissa suunnittelemme seuraavien viikkojen töitä tai käymme läpi valmistuneita töitä.

Ensimmäisenä opiskeluvuonna käydään läpi kaikkea, mitä SAIMIAssa voi opiskella. Vaihtoehtoina ovat muun muassa taidegrafiikka, maalaus, korutaide, videokurssi, kuvanveisto ja valokuvaus. Toisena vuonna opinnot painottuvat itseä kiinnostaville taiteen aloille. Minulla on valokuvauksen koulutus, ja olen siksi halunnut jatkaa valokuvauksen parissa myös amk-opinnoissa.

Mikä on parasta opinnoissasi?

Itsenäinen tekeminen on parasta, sillä silloin saa toteuttaa omia näkemyksiään. Omia ideoita tuetaan, ja niitä saa kehitellä pitkällekin. Olen kuvannut paljon filmille, koska koululla on ollut siihen hyvät puitteet.

Onko jokin opinnoissasi yllättänyt?

Opiskelu on ollut vielä vähän itsenäisempää kuin odotin. Itsenäisyys ei kuitenkaan haittaa, koska omaehtoisen tekemisen myötä itsenäistyy ja valmistuu työelämään. Apua saa kuitenkin aina, kun sitä tarvitsee!

Lisäksi meillä on ollut paljon vierailevia opettajia ja luennoitsijoita ulkomailta, mikä on ollut hieno mahdollisuus tutustua kansainväliseen tekemiseen.

Kuvataiteen koulutus muuttaa syksyllä 2019 Imatralta Lappeenrantaan Skinnarilan kampukselle. Mitä ajatuksia muutto herättää?

Odotan muuttoa kovasti, sillä se antaa paljon uusia mahdollisuuksia tehdä taidetta ja valokuvata.

Missä näet itsesi valmistumisen jälkeen?

Haluaisin jatkaa opiskelua: tehdä maisterin tutkinnon ja opiskella opettajaksi. Unelmanani on tehdä tulevaisuudessa kuvataideopettajan töitä.

Terveisiä opiskelemaan hakevalle?

Taideala on riskaabeli eikä siksi helpon ala, jolle voi hakeutua. Pitää kuitenkin uskoa itsensä ja omiin kykyihinsä. Kannattaa myös kuunnella vinkkejä esimerkiksi opettajilta ja kavereilta – heiltä saa paljon apua omaan työskentelyyn. Eniten kannattaa kuitenkin kuunnella itseään, jotta pärjää!

Kuvataiteen koulutus Saimaan AMK:ssa

  • Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutuksessa kehität taiteellista ilmaisuasi monipuolisten tekniikoiden kautta.
  • Opintojesi alussa tutustut mm. maalaustaiteeseen, taidegrafiikkaan, kuvanveistoon, video- ja valokuvataiteeseen, ympäristötaiteeseen ja korutaiteeseen.
  • Myöhemmin kokoat opintotarjonnasta sinua kiinnostavat kurssit ja syvennät osaamistasi kuvataiteen eri lajeissa.
  • Syyslukukauden 2019 alusta lähtien kuvataiteen koulutus järjestetään Lappeenrannassa Skinnarilan kampuksella.
  • Taiteen kieli on kansainvälinen, ja monialainen kampus mahdollistaa myös yhteistyön yli koulutusalarajojen – pääset yhdistämään esimerkiksi taidetta ja teknologiaa.

Hae opiskelemaan kevään yhteishaussa 20.3.–3.4.2019 – Lue lisää hakemisesta ja ennakkotehtävistä SAIMIAn hakusivuilta.

Pin It