Ensihoitajaopiskelijat Petra Ollila ja Sophia Salimi opiskelivat lääkitysturvallisuutta Norjan Ålesundissa.

Teksti ja kuvat: Petra Ollila ja Sophia Salimi

Lääkitysturvallisuus. Mitä se on ja mitä se sisältää? Näitä asioita lähdimme pohtimaan viikoksi Norjaan yhdessä muiden pohjoismaisten opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Intensiiviviikolle osallistui opiskelijoita Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Norjasta ja Islannista.

Saavuimme Ålesundiin päivää aikaisemmin, jotta ehtisimme rauhassa orientoitua alkavaan viikkoon ja hieman tutkiskella ympäristöä. Ålesund sijaitsee Norjan länsirannikolla. Heti ensisilmäykseltä Ålesund vaikutti aivan ihanalta pieneltä kaupungilta.

Satama-alue oli kaunis ja kaupunki oli täynnä värikkäitä jugend-tyyliin rakennettuja kivitaloja. Ålesund onkin nimetty Norjan kauneimmaksi kaupungiksi. Emmekä ihmettele yhtään. Saarille rakennettu Ålesund sijainti vuorten ympäröimänä ja Geiranger-vuonon suulla tekee kaupungista ainutlaatuisen.

ålesund2

Luentoja, työpajoja, keskusteluja ja simulaatioita

Yövyimme hotellissa Ålesundin keskustassa, josta meille oli tilattu bussikuljetus päivittäin NTNU:n (Norwegian University of Science and Technology) kampusalueelle heti aamiaisen jälkeen. Päivät alkoivat koululla kello 9 ja jatkuivat yleensä noin kello 16–17 saakka.

Meidät jaettiin neljään ryhmään: hirviin, siileihin, peuroihin ja susiin. Ohjelmaan kuului erilaisia luentoja, työpajoja, yhteistä keskustelua sekä simulaatioita. Lääkitysturvallisuutta mietittiin niin potilaan, hoitajien kuin moniammatillisen työyhteisönkin näkökulmasta.

Työskentelykielenä oli tietysti englanti. Intensiiviviikolle osallistui myös muutama ylemmän AMK-tutkinnon opiskelija. Jokainen heistä toimi yhden ryhmän johtajana.

Viimeisenä työnä teimme ryhmissä posterit viikon aikana käsitellyistä aiheista. Norjalaiset opettajat olivat järjestäneet niin sanotun poster walkin, johon osallistui koulun ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijoita.

ålesund3

Vapaa-aikaa ja ystävyyssuhteita

Saimme etukäteen kurssin lukujärjestyksen ja ennakkomateriaalit, jotta pystyimme tutustumaan viikolla käytäviin aiheisiin. Kurssin virallisen ohjelman jälkeen meillä oli myös jonkin verran vapaa-aikaa. Päivien jälkeen oli mahdollista tehdä jotain yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa tai sitten viettää iltaa haluamallaan tavalla. Osa oli niin poikki päivän virallisesta ohjelmasta, että illat menivät lepäillessä hotellilla.

Ålesundin pakollisiin nähtävyyksiin kuuluu 418 portaan kipuamisurakka Aksla-vuorella sijaitsevalle Fjellstuan näköalapaikalle. Koko matkan ajan ylös voi ihailla upeana aukeavaa maisemaan Ålesundin ylle ja maisemat ovat ehdottomasti kaiken kiipeämisen arvoiset! Muutamana iltana oli kuitenkin mukava istuskella iltaa pienellä kurssimme porukalla ja tutustua toisiimme.

Kokonaisuutena viikko oli nimensä mukaisesti intensiivinen, mutta hyvin antoisa. Viikon aikana tuli pohdittua paljon omaa osaamista ja suhtautumista lääkitysturvallisuuteen.

Mahtavinta oli kuitenkin kuulla muiden pohjoismaiden käytännöistä ja vertailla eroavaisuuksia sekä yhtäläisyyksiä keskenään. Viikon aikana tuli nopeasti luotua eri maiden opiskelijoihin ystävyyssuhteita, joista osa säilyy varmasti pitkälle tulevaisuuteen!

Kirjoittajat opiskelevat Saimaan ammattikorkeakoulussa ensihoitajiksi. He osallistuivat lääkitysturvallisuuden intensiiviviikolle Ålesundissa keväällä 2019.

Pin It