Teksti ja kuvat: Ilona Pesu

”Tekoälyä on tosi arkisissa jutuissa, mutta sitä ei tule useinkaan ajatelleeksi. Esimerkiksi Excel käyttää tekoälyä, samoin Google Kääntäjä”, tradenomiopiskelijat Tommi Korhonen ja Viljami Huttunen sanovat.

He osallistuivat Saimaan ammattikorkeakoulun, Microsoftin ja Aureoliksen ensimmäiselle yhteiselle Taloushallinnon tekoälytaitajat -opintojaksolle keväällä 2019. Verkkokurssilla tutustuttiin tekoälyn perusteisiin sekä teoriassa ja itse kokeillen.

Tekoälyn oppimiskykyä testattiin esimerkiksi yksinkertaisella, tekoälyä hyödyntävällä ohjelmalla. Ohjelmaan ladattiin neljäkymmentä kissan kuvaa ja opetettiin sille, että niissä on kissa. Sen jälkeen kokeiltiin, tunnistaako ohjelma kissan kuvat muiden kuvien joukosta.

”Tunnistaminen onnistui yllättävänkin hyvin jo noin pienellä datamäärällä. Ohjelma ei esimerkiksi luullut ihmiseksi pukeutunutta kissaa kissaksi", Huttunen kertoo.

Opintojakson aikana tutustuttiin myös tekoälyyn ja koneoppimiseen liittyvään sanastoon, erilaisiin teknologioihin sekä datatieteen työtehtäviin. Lisäksi pohdittiin tekoälyyn liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Tekoäly on muuttanut ja muuttaa tulevaisuudessa monia työtehtäviä myös liiketalouden alalla. Huttunen ja Korhonen uskovat, että muutos on ennen kaikkea positiivinen.

He suuntautuvat opinnoissaan laskentatoimeen, josta valmistuneet tradenomit työskentelevät esimerkiksi kirjanpidon, tilintarkastuksen, palkanlaskennan ja talousohjauksen parissa.

”Tekoäly vaatii ohjaajan, ja kun tekoäly hoitaa rutiinihommat, voi itse keskittyä asiantuntijan tehtäviin”, Korhonen sanoo.

tommiviljami online
Viljami Huttunen (vas.) ja Tommi Korhonen ovat liiketalouden opintojensa loppuvaiheessa. Huttunen suunnittelee jatkavansa tekoälyteeman parissa myös opinnäytetyössään, ja Korhonen aikoo tehdä opinnäytetyön sijoittamisesta.

Taloushallinnon tekoälytaitajat -opintojakso

Pin It