Imatralainen Olli Kaski, 26, opiskelee kolmatta vuotta rakennusmestariksi. Opiskelu työn ohessa sujuu, kun motivaatio on kohdillaan.

ollik online 1Rakennusmestariopiskelijoiden ikähaitari on laaja, vähän päälle parikymppisestä yli viisikymppisiin. 26-vuotias Olli Kaski on opiskeluryhmänsä nuorimpia.

Teksti ja kuva: Ilona Pesu

”Työmiehenä saattoi kuvitella, että rakennusmestarit nostavat palkkaa konttorissa jalat pöydällä, mutta todellisuus on aika paljon hektisempi”, imatralainen Olli Kaski sanoo.

Kaski opiskelee kolmatta vuotta rakennusmestariksi Saimaan ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa. Hän on taustaltaan talonrakentaja ja työskenteli viitisen vuotta kirvesmiehenä ja muurarina ennen AMK-opintoihin hakemista.

Opiskelu on monimuoto-opiskelua, ja Kasken arkipäivät kuluvat työnjohtajana Rakennusliike Evälahden palvelutalotyömaalla Imatralla. Työhön kuuluu muun muassa aikataulutusta, töiden organisointia, laadunvalvontaa, materiaalien laskemista ja hankintoja.

”Teen myös työturvallisuuskierroksia, laskujen tarkastusta ja tuntikirjauksia sekä perehdytän uusia työntekijöitä ja pidän yhteyttä aliurakoitsijoihin”, Kaski kertoo.

Eri reittejä rakennusmestarin töihin

Rakennusmestarin (AMK) tutkinto antaa maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämän vastaavan työnjohtajan kelpoisuuden vaativiin työnjohtotehtäviin.

Työssä työssä vaaditaan ammatillista ja teknistä osaamista, vuorovaikutus- ja johtamistaitoja sekä ongelmanratkaisu- ja päätöksentekokykyä. Lisäksi tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja maalaisjärkeä.

"Päätöksiä pitää pystyä tekemään muuttuvissa tilanteissa”, Kaski kertoo.

Moni rakennusmestariopiskelija tulee Kasken tapaan rakennusalan haalarihommista. Lappeenrannan rakennusmestarikoulutuksen kohderyhmää ovat jo alalla olevat ammattilaiset, joilla on toisen asteen tutkinto ja alan työkokemusta.

Tammikuussa 2020 rakennusmestarikoulutus alkaa uutena myös Lahdessa. Lahden koulutus on muuntokoulutus, johon voivat hakea aiemmin korkeakoulututkinnon tai korkeakouluopintoja suorittaneet. Rakennusalan työkokemus katsotaan hakijoille eduksi.

Neuvoja luokan Whatsapp-ryhmästä

Sekä Lahdessa että Lappeenrannassa rakennusmestariopinnot on suoritettavaksi työn ohessa. Olli Kasken kokemuksen mukaan työn ja opintojen yhdistäminen onnistuu, kunhan opintoihin on valmis sitoutumaan.

”Opintojen eteen täytyy uhrata vapaa-aikaa ja etsiä oma opiskelutyyli, mutta toisaalta aikuisena ja perheellisenä myös motivaatio on ihan erilainen”, Kaski sanoo.

Opintoihin kuuluu lähijaksoja, itsenäistä opiskelua ja työnjohtoharjoittelua. Lappeenrannassa opetusta on noin joka toinen viikonloppu, Lahdessa tiettyinä arkipäivinä.

”Lähitunneilla käsitellään teoriaa, ja asiaa tulee usein paljon. Esimerkiksi laskenta-aineissa ei lähitunneilla lasketa kovinkaan paljon, vaan laskeminen tapahtuu omalla ajalla”, Kaski kertoo.

Hän tekee opintoihin kuuluvia itsenäisiä tehtäviä yleensä viikonloppuisin yhtenä tai kahtena päivänä, jolloin opintoja tarvitse ajatella aivan joka ilta töiden jälkeen.

”Tehtäviä mietitään myös porukalla, esimerkiksi luokan yhteisessä Whatsapp-ryhmässä”, Kaski kertoo.

Hän kannustaa hakemaan rakennusmestariopintoihin, jos työnjohtotehtävät kiinnostavat.

”Opiskelu ei katso ikää tai sitä, onko ollut työmaalla töissä pari vuotta vai kymmeniä vuosia. Etukäteen saattaa tuntua, ettei mitenkään opi jotain ainetta, mutta opinnoissa pärjää, kun panostaa tarpeeksi.”

Rakennusmestarikoulutus on mukana syksyn yhteishaussa 4.–18.9.2019. Lue lisää koulutuksista ja hakemisesta Saimaan ammattikorkeakoulun hakusivuilta: Lappeenranta | Lahti

Pin It