Teksti ja kuvat: Jonna Mielonen-Jumisko

Betonimassa sekoittuu myllyssä. Lotta Loponen, Ville Mikkonen, Mikael Martikka, Antti Romo ja Aleksi Jalo seuraavat, kuinka massasta muotoutuu hiljalleen tasaista massaa, betonia.

”Pitäisikö meidän testata osa tuosta massasta ja laittaa loppuun hieman sidosainetta?” Romo kysyy muilta. Näin päätetään tehdä.

rakennustekniikka04 649px

rakennustekniikka06 315px

Käynnissä on kehitystyö, jonka tavoitteena on löytää täydellinen massa betonista valetulle postilaatikolle.

”Aina silloin tällöin jossain räjäytetään postilaatikko. Ajattelimme nyt tehdä sellaisen postilaatikon, jota ei niin vaan räjäytetä”, Loponen kertoo.

Rakennustekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijat käyttävät kevään maanantaipäivänsä betonitekniikkaa opiskellen. Aamupäivisin on lyhyt teoriaosuus, ja sen jälkeen opiskelijat työstävät omia projektejaan.

”Yksi ryhmä suunnittelee betonikanoottia ja yksi tekee yritysyhteistyönä kehitystyötä legopalikoiden muottien parissa”, opiskelijoita ohjaava Oula Soininen kertoo.

Soininen itse on lähes valmis insinööri. Työ ensimmäisen vuoden opiskelijoiden parissa on ollut mielenkiintoista, hän kertoo.

Myös muut opiskelijat ovat tykänneet toimintamallista, jossa yhteen asiaan keskitytään koko päivän ajan.

”Maanantaisin on mukavaa tulla kouluun kun tietää, ettei tarvitse istua luennoilla koko päivää”, Mikkonen virnistää.

Kun massa valmistuu, Martikka ja Romo kaatavat sen suppiloon. Kun suppilo nostetaan ylös, massa leviää pöydälle. Sitten mitataan.

”Testaamme tekemämme massan ominaisuuksia, esimerkiksi leviämän ja ilmamäärän. Viikon kukuttua testaamme sen loppulujuuden. Kun toimiva massa löytyy, valamme postilaatikon”, Loponen kertoo.

Nyt tehty massa on ryhmän neljäs seos. Todennäköisesti uusia seoksia joudutaan vielä tekemään, ennen kuin sopiva löytyy.

”Ensi viikolla tehdään vitonen ja kutonen”, Jalo arvioi.

rakennustekniikka04 649px

 

Pin It