Teksti ja kuvat: Jonna Mielonen-Jumisko

Potilas makaa sängyllä keskussairaalan ensiapupäivystyksessä. Neljä sairaanhoitajaa hyörii hänen ympärillään.

Hetkeä aikaisemmin iäkäs rouva on tuotu sairaalaan ambulanssilla. Hänen aviomiehensä oli löytänyt rouvan tuupertuneena olohuoneesta.

Päätä särkee, vasen puoli on toimintakyvytön ja puhe vaivalloista.

”Pystyttekö nostamaan käden?” sairaanhoitajaopiskelija Alla Koskinen kysyy.

sote sairaanhoitaja02 649px

Käynnissä on kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelijoiden simulaatioharjoitus. Tavoitteena on harjoitella päivystyspotilaan turvallista ja asianmukaista hoitoa. Myös sairaanhoitajien keskinäinen työnjako ja sujuva kommunikaatio ovat harjoituksen aiheita.

Simulaatioon osallistuvat opiskelijat arvotaan ennen simulaation alkua. Loput opiskelijoista jäävät seuraamaan simulaation kulkua monitoreista luokkahuoneeseen. Ennen potilaan saapumista opiskelijoilla on hetki aikaa valmistautua ja miettiä ja suunnitella esimerkiksi työnjakoa.

Lääkäri, eli ohjaava opettaja on aina tavoitettavissa puhelimen päässä. Lääkärin ohjeistusta tarvittaisiin myös oikeassa hoitotilanteessa.

Hoitotyö jatkuu potilaan ympärillä. Elintoimintoja tarkkaileva monitori piippaa, verenpaine huitelee hurjissa lukemissa.

sote sairaanhoitaja03 649px

Potilas oksentaa. Sairaanhoitajat kääntävät hänet kyljelleen.

”Pitäisikö hänelle antaa pahoinvointilääkettä?” Niina Rieskaniemi kysyy.

Lääkitys annetaan. Päivystyksen sairaanhoitajien työ päättyy, kun potilas siirretään osastolle saamaan jatkohoitoa.

”Simulaatio päättyy”, kuuluu ääni luokan katossa olevista kaiuttimista.

”Nyt jo”, Koskinen toteaa pettyneenä.

sote sairaanhoitaja04 649px

Simulaatiot ovat opettavaisia, opiskelijat toteavat yhteen ääneen harjoituksen päätyttyä. Tilanteessa pääsee nopeasti aitoon tunnelmaan ja ympäristö unohtuu. Vaikka kyseessä ei ole tositilanne, se monesti tuntuu todelta.

Kun simulaatio on ohi, koko harjoituksen kulku käydään läpi simulaatioon osallistuneiden ja tilannetta tarkkailleiden opiskelijoiden kanssa. Joka kerrasta oppii jotain uutta, jokainen.

 

Pin It