Teksti: Jonna Mielonen-Jumisko, kuvat: Lauri Pellinen

Rakennustekniikan opiskelijat osallistuivat lokakuussa SPAN 16 –puusiltakilpailuun. Kilpailun tavoitteena on rakentaa yhden metrin vapaan jännevälin silta puurimasta ja liimasta. Kilpailijoilla oli käytettävissään yhdeksän metriä 10 x 10 millimetristä rimaa ja lisäksi puolitoista metriä 10 x 20 millimetristä rimaa.

Saimaan amk:lle ei tällä kertaa herunut palkintoja, mutta kokemusta sitäkin enemmän.

Saimaan amk:n joukkue aloitti kilpailuun valmistautumisen huhtikuussa. Täyden tehon valmistelut kilpailijat aloittivat reilua kuukautta ennen kilpailua sen jälkeen, kun kisamatkan rahoitus oli varmistunut.

Ennen kilpailua joukkue ehti harjoitella siltarakennelmaa kolmesti.

”Kilpailusiltaan tehtiin lopulta vielä pieniä muutoksia”, joukkueessa kisannut Aatu Ukkonen kertoo.

Kilpamatkaa sponsoroivat UPM, Kymecon Oy, Geosto Oy, Finnlamelli Oy sekä RIA Ry.

Rakentamiseen oli aikaa kaksi päivää. Saimaan amk:n joukkue käytti ajan tehokkaasti.

Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Tänä vuonna mukana oli 12 joukkuetta yhdeksästä eri korkeakoulusta.

Palkintoraati valitsi kilpailun esteettisimmäksi sillaksi Turun AMK:n joukkueen rakentaman sillan. Kestävimmän sillan oli rakentanut Tampereen AMK:n joukkue, jonka silta kesti koestuksessa 461,5 kg:n kuorman. Samaisen Tampereen AMK:n joukkueen arvioima kantavuus oli lähimpänä koestuksen tulosta. Joukkueen oma ennakkoarvio sillan kantokyvystä ylittyi 13 %.

Saimaan amk:n silta ei tänä vuonna saavuttanut palkintoja.

”Meidän olisi pitänyt huomioida vielä paremmin nurjahdusta tukevat rakenteet”, Ukkonen pohtii.

Kokemus oli kuitenkin ikimuistoinen ja opettavainen.

”Kyllä siinä joutui oikeasti miettimään, mitä sillanrakentamisessa pitää huomioida ja kuinka esimerkiksi voimat menevät”, Ukkonen sanoo.

Myös joukkuekaverit opettivat toisiaan.

”Mukana oli kaksi vaihto-opiskelijaa, jotka ovat opiskelleet meitä pidempään. Opimme heiltä opintoihin liittyviä asioita ja samalla treenasimme esimerkiksi kielitaitoa”, opiskelija Andrei Putrolainen sanoo.

Hänen mielestään vastaavanlaisia kilpailuja saisi olla useamminkin. Kilpamatkat ja niihin harjoitteleminen tuovat vaihtelua perinteiseen opiskeluun, ja samalla projektit ovat opettavaisia.

”Opettajamme Lauri Pellinen on tehnyt todella suuren työn, kun hoiti käytännön järjestelyt ja etsi meille sponsorit”, Putrolainen kiittää.


Saimaan ammattikorkeakoulun joukkueen työskentely kiinnosti yleisöä. Andrei Putrolainen (oik.) kertoo sillan rakenteista alan ammattilaisille.

Tänä vuonna puusiltakilpailuun osallistui kaksitoista joukkuetta yhdeksästä eri oppilaitoksesta. Saimaan amk:n lisäksi mukana olivat joukkueet Aalto-yliopistosta, Tampereen teknillisestä yliopistosta ja Oulun yliopistosta sekä Hämeenlinnan amk, Turun amk, Tampereen amk, Karelia-amk ja Metropolia amk.

KUVAGALLERIA

Pin It