Teksti: Jonna Mielonen-Jumisko, kuva: Maria Moisio

Pietari on varsin eurooppalainen kaupunki.

Siltä Maria Moisiosta tuntuu neljän kuukauden vaihto-opiskelun jälkeen. Hänelle Venäjä oli ennestäänkin tuttu, sillä Moision isoäiti asuu Moskovassa.

”Moskova on venäläinen, Pietari on eurooppalainen”, hän sanoo.

Moisio itse on asunut Suomessa pikkutytöstä lähtien. Venäjä tuntui kuitenkin luonnollisesti vaihtokohteelta, kun vaihto-opiskelu tuli ajankohtaiseksi.

Moisio opiskelee Saimaan ammattikorkeakoulussa englanninkielistä liiketaloutta. Pietarissa hän opiskelee Pietarin valtiollisessa talousyliopistossa. Kurssit ovat englanniksi ja niiden lisäksi Moisio opiskelee venäjää.

Pietarissa yksi kurssi kestää viikon tai kaksi. Opetus on intensiivistä, ja kurssin päätteeksi tehdään kirjallinen tentti tai ryhmätyö. Rytmi on suomalaista opiskelua kiivaampi.

Siksi helpottaa, että asunto on aivan yliopiston vieressä. Moisio asuu yliopiston asuntolassa.

Hänellä on oma huone, mutta keittiö ja kylpyhuone ovat yhteiset.

”Aluksi asuntolaelämä kammotti. Ajattelin, että asun asuntolassa pari viikkoa ja etsin sinä aikana jotain muuta, mutta sitten huomasin, että viihdyn todella hyvin. Kerros on kuin perhe, kun tulet kotiin, tulet todella kotiin. Koskaan ei tarvitse olla yksin, ja se on ihanaa.”

Alun perin Moision piti viettää Pietarissa viisi kuukautta. Syksyn kuluessa hän päätti kuitenkin jatkaa vaihtoaan jatkuvaksi kesään saakka.

”Tajusin, että en ehdi kehittää kielitaitoani viidessä kuukaudessa sellaiseksi kuin minulla on tavoitteena. Nykypäivänä arvostetaan kielitaitoa, ja mitä enemmän kieliä osaa ja mitä enemmän kansainvälisillä markkinoilla itseään osaa mainostaa, sitä enemmän hyötyä varmasti omalle koulutukselleen saa. ”

Moisiolla ei ole muutenkaan kiire, sillä hän viihtyy vaihdossa mainiosti.

”Jokaisen opiskelijan pitäisi käyttää hyväksi mahdollisuus vaihto-opiskeluun. Vaikka esteitä vaihdolla olisikin, asiat järjestyvät aivan varmasti.

Maailmassa on paljon erilaisuutta ja vaihto-opiskelu on loistava mahdollisuus tutustua uuteen.

Lisäksi opiskelu ulkomailla antaa mahdollisuuden kasvaa.

”Jo pelkkä lähteminen kasvattaa.”

Tutustu englanninkielisiin koulutuksiin SAIMIAn hakusivuilla: saimia.fi/haku/fi/degree-programmes

Pin It