Teksti: Jonna Mielonen-Jumisko | Kuva: Arttu Muukkonen

Insinööreihin liittyy paljon ennakkokäsityksiä. Ovatko insinöörit harmaita excel-erkkejä, joiden opiskeluaika kuluu tietokoneen ääressä koodaten ja kaljaa juoden? Vuosi sitten Saimaan ammattikorkeakoulusta rakennusinsinööriksi valmistunut Niko Nurminen vastaa.

1. Tekniikan alan työllisyystilanne on tällä hetkellä kohtuullinen. Miten helppoa rakennusinsinöörin papereilla oli työllistyä?

-Ei työn saaminen ole koskaan helppoa. Töitä on pitänyt tehdä, että töitä on löytynyt. Työharjoittelut osana opintoja auttoivat. Suoritin harjoittelut rakennusalan yrityksissä ja sain työkokemusta ja suhteita, joiden avulla työllistyin jo opiskeluaikana. Nyt työskentelen työmaainsinöörinä ja työhöni kuuluu mm. työnjohtoa, materiaalihankintoja ja kustannuslaskentaa.

2. Monien mielestä insinöörin työ on tylsää papereiden ja numeroiden pyörittelyä. Onko näin?

-Ei. Insinöörin tutkinto antaa valmiudet työskennellä hyvin monenlaisissa. Itse ajattelin opintoja aloittaessani työllistyväni suunnittelutehtäviin, jolloin työ olisi ollut pääasiassa toimistotyötä. Mieleni kuitenkin muuttui, ja nykyinen työni on konkreettisempaa.

3. Pitääkö osata rakentaa linnunpönttö, että voi hakea insinöörikoulutukseen?

-Linnunpönttöä ei välttämättä tarvitse osata rakentaa, eikä hakuvaiheessa vielä mitään muutakaan. Tietysti jonkinlainen tuntuma rakennusalaan olisi hyvä olla, mutta esimerkiksi itselläni ei ollut ollenkaan rakennusalan kokemusta kun hain opiskelemaan. Asiat aloitetaan perusteista ja enemmän on kiinni siitä, kuinka motivoitunut on.

4. Moni insinöörin urasta haaveilevaa pelkää opintoja siksi, että niissä tarvitaan matematiikkaa. Kuinka suuressa osassa matematiikka on insinööriopinnoissa?

-Matematiikkaa opiskellaan jonkin verran, ihan puhdasta laskemista sekä sovellettua matematiikkaa, esimerkiksi statiikkaa ja lujuuslaskentaa. Jonkinlainen matemaattisen osaamisen pohja on hyvä olla, mutta paljon harjoitellaan opintojen aikana.

5. Millaiset valmiudet työelämään opinnot Saimaan ammattikorkeakoulussa antoivat?

-Pääsääntöhän on, että työn oppii tekemällä. Opiskeluissa ei pysty menemään asioihin kovin syvälle. Opinnoista saa kuitenkin hyvän pohjan, jonka päälle ammattitaitoa pystyy rakentamaan.

6. Juuri nyt monet tulevat insinöörit pohtivat kuumeisesti tulevaa opiskelupaikkaansa. Miksi kannattaa valita Saimaan ammattikorkeakoulu?

-Opetus on laadukasta ja lähiopetusta on paljon. Insinöörit opiskelevat Skinnarilan kampuksella, missä on paljon myös muita amk- ja yliopisto-opiskelijoita. Opiskelijaelämä Lappeenrannassa on muutakin kuin kurssien suorittamista. Skinnarilan henki pitää kokea itse.

Katso lisää: https://www.saimia.fi/haku/fi/kevaan-yhteishaku

Pin It