Teksti: Jonna Mielonen-Jumisko | Kuvat: Anu Nuutinen

Saimaan seudun matkailuyrittäjät haaveilevat kansainvälisistä matkailijoista. Viime aikoina katseet ovat kääntyneet etenkin Kiinaan. Mutta kelpaako suomalaisen suunnittelema palvelu aasialaiselle tai muille kansainvälisille vieraille? Entä toimiiko suunniteltu kokonaisuus tositilanteessa?

Sitä testasivat Saimaan ammattikorkeakoulun Tourism and Hospitality Management -koulutuksen opiskelijat. He toimivat testiryhmänä, kun Villa Lummelahden kiinalaisille ryhmille kehittämiä palveluja ja aktiviteetteja kokeiltiin käytännössä.

Pikkubussillinen opiskelijoita suuntasi Savitaipaleella sijaitsevalle Villa Lummelahden huvilalle eräänä marraskuisena aamuna. Suomalaiseen silmään aamu oli kaunis – pikkupakkanen ja yöllä satanut lumi toivat valoa syksyiseen luontoon.

Pakkanen ei kuitenkaan lisännyt vierailijoiden mukavuutta.

”Vaikka pyrimme ennakkosuunnittelussa huomioimaan sen, että lämpimistä maista kotoisin olevat vierailijat eivät viihdy kylmässä ulkoilmassa pitkiä aikoja, kylmyys yllätti silti”, Villa Lummelahden isäntä Heikki Heimala kertoo.

Juuri tällaisia asioita Heimala toivoi vierailun nostavan esille. Opiskelijoiden vierailu antoikin paljon arvokasta tietoa.

”Osa aktiviteeteista oli sellaisia, ettemme olleet kokeilleet niitä aikaisemmin. Emme ennakkoon oikein tienneet, kiinnostaisivatko ne, ja useimmat tuntuivat kiinnostavan.”

Kiitosta saivat esimerkiksi souturetki Saimaalle ja lettujen paistaminen aidon nuotion äärellä.

”Minulle mieleenpainuvin kokemus oli soutelu. Olen kotoisin Ho Chi Minh Citystä Vietnamista eikä siellä ole luontoa lähelläkään. En ollut koskaan aikaisemmin kokeillut soutamista ja olin hyvin iloinen kun sain veneen liikkumaan. Keskellä järveä kelluminen oli hieno kokemus”, kertoo restonomiopiskelija Tran Thu Ha.

Unkarista kotoisin oleva Pal Hodosi piti parhaimpana kokemuksia lettujen paistamista.

”Minulle aktiviteetit eivät olleet niin vieraita, sillä Unkarin maaseutu on melko samanlaista. Itsetehdyt letut, kotitekoinen hillo ja nuotion ympärillä istuskelu oli kuitenkin todella hieno kokemus.”

Kansainvälisten opiskelijoiden asiantuntemusta ja kokemuksia kannattaisi maakunnassa käyttää hyödyksi laajemminkin, Heimala sanoo.

”Tällainen antaisi pienyrittäjille rohkeutta ja kokemuksia kansainvälisten asiakkaiden palvelemisesta. Varmasti myös opiskelijat hyötyisivät kontakteista.”

Saimaan ammattikorkeakoulussa kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita opiskelee hotelli- ja ravintola-alan lisäksi myös liiketaloudessa ja tekniikassa. Heimala näkee matkailuyrittäjien kohdalla mahdollisuuksia etenkin liiketalouden opiskelijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä.

”Kun sitä rahaakin pitäisi aina ajatella.”

Vierailun toteutti Saimaan ammattikorkeakoulun vetämä DIVE-hanke (Saimaan alueen digitaalinen ja verkostoitunut luontomatkailu). Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Katso lisää: https://www.saimia.fi/dive/

Pin It