Teksti ja kuvat: Jonna Mielonen-Jumisko

Kuumalanka leikkaa vaahtolevyä millintarkasti. Pikkuhiljaa vaijeri muodostaa levyn kuvion, ja lopulta palanen irtoaa suuresta levystä.

Luka Ivanovski ottaa kappaleen käsiinsä ja tarkastelee sitä tietokoneen näytöllä näkyvään 3D-malliin.

Kyllä, ne ovat lähes identtiset.

Luka on tyytyväinen. Tämä oli hänen opinnäytetyönsä tavoite.

Luka Ivanovski valmistuu insinööriksi mechanical engineering –koulutuksesta kesäkuussa. Opinnäytetyönään hän suunnitteli ohjelmiston ja robotin, jonka avulla lentokoneiden pienoismallien rakentajat pystyvät leikkaamaan tarvitsemiaan rakennuskappaleita vaahtolevystä mekaanisesti.

Yleensä kappaleet leikataan käsin. Luka halusi luoda tehtävään koneen.

”Tämä on prototyyppi”, hän kertoo.

”Jälki ei ole vielä millintarkkaa. Mutta tässä on kuitenkin malli, jonka mukaan robotti voidaan rakentaa.”

Kappaleet suunnitellaan 3D -mallinnusohjelmalla, esimerkiksi SolidWorksilla, ja saatu malli tulostetaan. Lukan tekemä ohjelma lukee 3D -mallinnusohjelmalla tuotetun kuvatiedoston ja muuttaa sen LEGO:n mootoreiden ymmärtämään muotoon.

Tulevaisuudessa vastaavanlaista robottia voitaisiin kenties käyttää myös muissa yhteyksissä kuin pienoismallirakentamisessa.

Prototyyppi on rakennettu Legoista. Tapa on helppo, sillä Legot ovat monille jo ennestään tuttuja.

”Näin kynnys robotin rakentamiseen ei ole niin korkea. Periaatteessa tällaisen voisi toteuttaa myös kotioloissa”, opinnäytetyön ohjaaja, lehtori Jouni Könönen kertoo.

Luka on jo ryhtynyt suunnittelemaan robottinsa jatkojalostusta.

”Aloitan syksyllä opiskelun Lappeenrannan teknillisen yliopiston maisteriohjelmassa, ja pystyn ehkä jatkamaan kehitystyötä siellä.”

Pin It