”Aloittakaa vaikka noista suolista”, sanoo opettaja Jukka Moilanen ja viittaa pesuvadissa lilluviin valkoisiin siansuoliin. Makkarakurssilaiset saavat napakan teoriapaketin makkaran valmistuksen saloista ja sitten upotetaan kädet kylmään veteen suolien sekaan.

Tarjolla on sian ja naudan lihaa, rasvaista kylkeä, valkosipulia, paprikaa, tomaattia, yrttejä ja pitkä rivi mausteita.

Karjalan Makkaramiehet auttavat aloittelijaa.

”Kokeilkaa paria erilaista, vaikka toinen yrttinen satsi ja toinen tulisempi”, makkaramies Hannu Ojala opastaa empiviä ensikertalaisia. Siis: lihamäärä kahtia, toiseen kasaan chiliä, vahvasti tuoksuvaa saksalaista maustesekoitusta, suolaa, pippuria, pilkottua paprikaa. Toiseen laitetaan persiljaa, kynsitolkulla valkosipulia, suolaa suoraan kourasta.

makkarakurssi02

”Tänne vaan”, Ojala viittoo kohti pelottavan tehokkaan näköistä myllyä, heittää sekaan säkin jäitä ja laittaa koneen pyörimään. Rouske kuuluu ja tekee sekoituksesta suoleen sopivaa.

Koepala tiputetaan kiehuvaan veteen, ja mikä ylistys! Makkara maistuu mainiolle. Sitten suolta putkeen.

Makkaraa tehdään pareittain. Toinen pyörittää myllystä makkaramassaa, toinen vahtii ilmakuplia ja pyöräyttää suolta sopivin väliajoin. Suunta pitää muistaa vaihtaa, ettei edellinen väli aukea.

”Sujuu kuin leikki”, kurssilaisella on hetkessä olo kuin ammattilaisella. Suolessa olevien makkaroiden helminauha esikypsennetään höyryuunissa. Sitten osa paistetaan, osa pikajäähdytetään ja laitetaan vakuumiin. Herkkuja kotiin vietäväksi.

Myös itse makkarakurssiin kuuluu herkuttelu. Sillä aikaa kun osa kurssilaisista paistaa makkaroita, toinen puoli kattaa pöydän, valmistaa punasipulihilloketta ja tiriseviä perunoita. Sitten maistellaan, kommentoidaan muiden makuvalintoja, ihaillaan hienoa rakennetta ja kuplatonta suolitusta.

Makkarakurssien tuotoksia on tarjottu monien kotikeittiöiden lisäksi muun muassa Imatran Big Band festivaaleilla 2014.

 

Pin It