Viinit ovat pöydässä ja naposteltavat valmiina.

Lehtori Marja Antikaisen viinikurssi on alkamassa. Pöytien ääressä istuu kymmenkunta Suomen Palopäällystöliiton edustajaa.

Antikainen aloittaa teorialla. 45 minuutin aikana käydään läpi perustiedot siitä, mitkä ruoka-aineet ovat viininvihollisia (tomaatti, etikka, vahvat mausteet).

Luennon jälkeen on aika maistaa.

”Ensin maistamme jokaisen viinin erikseen ja käymme läpi, millaisia viinejä meillä on maistelussa. Sen jälkeen ryhdymme kokeilemaan, miltä viinit maistuvat eri makujen kanssa”, Antikainen kertoo.

Tarjolla on kaikkien perusmakujen naposteltavia – makeaa, suolaista, hapanta, karvasta sekä viidettä perusmakua, umamia.

Kukin osallistuja maistelee viini-makupareja ja kirjoittaa muistiinpanoja. Antikainen muistuttaa, että tässä vaiheessa oikeita tai vääriä mielipiteitä ei ole.

”Viini on iloinen asia, eikä sitä pidä ottaa liian vakavasti. Se, mikä maistuu hyvältä, on hyvää.”

Toki tietynlaisia perussääntöjä on. Esimerkiksi omena ja punaviini eivät yleensä maistu yhdessä hyvältä. Sen huomaavat myös viininmaistelun osallistujat.

”Tärkeintä on se, että osallistujat saisivat kurssin aikana ahaa-elämyksiä, että ruoan maku vaikuttaa viinin valintaan. Ja kyse ei ole pelkästä raaka-aineesta, vaan myös ruoan valmistustavasta ja tarjoiltavista lisukkeista”, Antikainen kertoo.

Lopuksi osallistujat keskustelevat havainnoistaan.

Palautteen perusteella kurssilaiset olivat tyytyväisiä.

”Uskomatonta, miten paljon ruoka vaikutti viinin makuun”, eräs osallistuja kommentoi.

Myös kouluttaja sai kehuja.

”Kouluttaja kiteytti hyvin perusasiat, eikä syyllistynyt usein viinikursseihin sisältyviin snobbailuihin, hallitsi sisällön hyvin ja oli valinnut tilaisuuteen sopivat viinit. Ja uuttakin asiaa tuli, vaikka Viini-lehti on usean vuoden kolahtanut postilaatikosta. Kiitos.”

Saimaan ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisia koulutuksia ja kursseja. Katso lisää: http://www.saimia.fi/fi-FI/palvelut/koulutuspalvelut

Pin It