Teksti ja kuvat: Jonna Mielonen-Jumisko

Puuseppä Ville Naumanen oli pulassa.

Hän oli luvannut asiakkaalleen erityisen uniikin linnunpöntön. Pöntössä pitäisi olla ihmisen kasvot, sillä pöntön saaja keräili erilaisia linnunpönttöjä.

Onnistuu, Luomus Woodworks –verstaan perustanut Naumanen lupasi. Miten, sitä hän ei vielä tiennyt.

Aikansa asiaa pähkäiltyään hän otti puhelun Saimaan ammattikorkeakoulun laboratorioon. Edellisen uransa insinöörinä tehnyt Naumanen lähestyi ongelmaa teknologian keinoin - ehkäpä 3D-mallinnusta voisi käyttää apuna?

Laboratorioiden esimies Mikko Ruotsalainen lupasi auttaa. Yhdessä tuumin miehet skannasivat Villen kasvot 3D-skannerilla. Skannauksesta muodostetun 3D-mallin perusteella Ville ohjelmoi CNC koneensa veistämään satavuotiasta tammea.

Lopputuloksena syntyi linnunpönttö. Uniikki ja oikein komea, kuten tilaaja toivoikin.


Persoonallinen linnunpönttö syntyi 3D-teknologian avulla.

Tekniikka on yhä enemmän läsnä myös perinteisissä käsityöammateissa. Vaikka perinteiset puusepät eivät näytä vielä löytäneen uusimman teknologian tuomia mahdollisuuksia, erilaisia kokeiluja näkyy yhä enemmän.

”Kyllä tämä on moderni tapa tehdä”, Naumanen sanoo.

Teknologia mahdollistaa monia asioita. Naumanen näkee mahdollisuutena esimerkiksi personoidut puutyöt, muutkin, kuin linnunpöntöt.

”Olisi hienoa, jos asiakas voisi itse skannata vaikka omat kasvonsa, ja sen perusteella pystyisin tekemään työn. Aivan siihen teknologia ei kuitenkaan vielä taivu, mutta ehkä jo pian.”

Saimaan ammattikorkeakoulussa 3D-skannausta on käytetty aikaisemmin mm. Parikkalan patsaspuiston veistosten pienoismallien tekoon.

Taide ja teknologia yhdistyvät pikkuhiljaa myös koulutuksessa. Taiteen tekemiseen teknologia on yhdistetty jo pitkään.

”Esimerkiksi Lappeenrannassa järjestetty Lares-taideresidenssi yhdisti laserteknologiaa ja taiteen tekemistä. Meillä on myös esimerkiksi opintojakso, jossa insinööriopiskeljat ja taideopiskelijat työskentelevät yhdessä”, kuvataiteen koulutuspäällikkö Eija Mustonen Saimaan ammattikorkeakoulusta kertoo.

Suunnitteilla on myös ylempään amk-tutkintoon johtava taiteilijoiden koulutus, jossa johtotähtenä olisi nimenomaan taiteen ja teknologian yhdistäminen.

Lisätietoja:

https://www.saimia.fi/fi-FI/palvelut/tekniikan-mittaus-ja-tuotekehityspalvelut

www.luomuswoodworks.com

https://www.facebook.com/LuomusWoodworks/

Pin It