Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä Etelä-Karjalan yritykset ja muut toimijat muodostavat Skinnarilan kampukselle erinomaisen ympäristön kokeilla ja kehittää uutta. Perjantaina 9.12. järjestetyssä Karjalasta kajahtaa: kokeiluekosysteemi –tapahtumassa keskusteltiin muun muassa siitä, kuinka eri toimijoiden yhteistyöstä saataisiin enemmän irti.

Saimaan ammattikorkeakoulun tki-toiminnasta vastaava vararehtori Kirsi Viskari huomautti tervetuliasipuheenvuorossaan, että sekä Saimaan ammattikorkeakoulu että Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat  pieniä korkeakouluja. Siksi on ollut helppoa löytää erilaisia ihmisiä, joiden yhteistyönä on kokeiltu radikaalejakin asioita.

”Aina kaikki ei ole mennyt niin kuin Strömsössä, mutta sekin kuuluu kokeilukulttuuriin”, Viskari sanoi.

Tekesin ohjelmapäällikkö Mika Klemettinen toivoi, että kokeilukulttuurin avulla eri toimijoiden välisestä yhteistyöstä saataisiin irti aikaisempaa enemmän.

Saimaan ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkö Henri Karppisen puheenvuorossa etsittiin töitä roboteille. Karppinen totesi, että robotiikkaa jo nyt tarjolla paljon, mutta sille pitää keksiä järkeviä sovelluskohteita.

”Yritykset tarvitsevat apua robotiikan käytännön soveltamiseen, ja siinä ammattikorkeakoulut voivat auttaa.”

Yleinen pelko on, että digitalisaation myötä työpaikat katoavat. Näin ei käy, Karppinen vakuutti.

”Työt lisääntyvät. Työllistäjä ja maksaja voivat olla eri tahoja kuin nyt, mutta työt eivät mihinkään katoa”, hän sanoi.

Etelä-Karjalan it-klusteria seminaarissa edusti ohjelmistoyritys Octo3:n toimitusjohtaja Tommi Laitinen. Laitinen totesi puheenvuorossaan, että elämme parhaillaan neljättä teollista vallankumousta, aikaa, jolloin palveluliiketoiminta on globalisoitumassa. Mainiona esimerkkinä tästä on esimerkiksi Uber.

Tulevaisuudessa koodia löytyy kaikkialta, Laitinen sanoi.

”Tämän pitäisi näkyä myös koulutuksessa. Saimaan ammattikorkeakoulu on aloittamassa koodareiden täydennyskoulutuksen ja digitradenomikoulutuksen, mihin olemme todella tyytyväisiä. Toivottavasti kehitys ei jää tähän.”

Pin It