Ensimmäinen asia, johon Emma Leonard kiinnitti huomiota Suomessa, oli vesi.

Suomessa, erityisesti Lappeenrannassa, vettä oli kaikkialla.

”Teillä on järvi kampuksen vieressä, vettä riittää juotavaksi ja sillä voi peseytyä. Me elämme käytännössä autiomaassa. Vedestä on pulaa jatkuvasti.”

Toinen asia oli hyvinvointi, esimerkiksi ravinto.

”Kaikilla on ruokaa lautasellaan. Meillä ihmiset saattavat joutua olemaan useita päiviä syömättä, kun ruokaa ei ole.”

Leonard työskentelee Namibian yliopistossa sosiaalityön lehtorina. Marraskuun alussa hän vieraili Saimaan ammattikorkeakoulussa osana Glore (Global responsibility) –hanketta. Hankkeen tavoitteena oli lisätä yhteistyötä erityisesti kehittyvien maiden korkeakoulujen opetus-, tutkimus- ja innovaatiotyössä.

Leonard uskoo, että Namibian yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoilla ja henkilökunnalla on paljon opittavaa toisiltaan.

”Maamme ovat hyvin erilaisia, mutta sosiaaliset ongelmat ovat samoja: alkoholismi, huumeet, väkivalta. Siksi molemmat osapuolet voisivat oppia toisiltaan niiden ratkaisemisessa.”

Ratkaisut eivät kuitenkaan voi olla identtisiä, sillä konteksti ja ympäristö ovat hyvin erilaisia.

”Teillä on paljon enemmän resursseja. Hyvinvointivaltio tukee asukkaita paljon enemmän kuin meidän yhteiskuntamme. Silti on hyvä nähdä, kuinka asiat tehdään muualla. Ehkä suomalaisetkin voivat oppia siitä, kuinka pienemmillä resursseilla voi selvitä.”

Yksi suomalaisen hyvinvoinnin ilmentymä on äitiyspakkaus. Leonard on vaikuttunut järjestelmän toimivuudesta ja hyödyistä. Äitien tuki tulisi tarpeeseen myös Namibiassa, hän sanoo: osa vastasyntyneiden äideistä poistuu sairaalasta ilman minkäänlaisia vauvanhoitotarvikkeita.

Leonard aikoo viedä äitiyspakkaukset Namibiaan. Ensimmäiset viisi pakkausta hän aikoo toteuttaa omilla säästöillään. Sen jälkeen tarvitaan muiden apua.

Äitiyspakkaus on yksi konkreettinen esimerkki siitä, mitä Suomen ja Namibian yhteistyöstä voi syntyä. Leonard toivoo, että yhteistyö syvenisi ja että namibialaiset opiskelijat voisivat jatkossa tulla vaihtoon Saimaan ammattikorkeakouluun. Myös saimialaiset ovat tervetulleita Namibiaan.

”Olisin hyvin iloinen, jos yhteistyö konkretisoituu. Se olisi molemmille hyödyllistä.”

Pin It