Valintaperusteet ja valintakokeet

Valintakoe

Valintakokeisiin osallistuvat kaikki hakukelpoiset hakijat. Valintakokeeseen ei lähetetä valintakoekutsua. Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan valtakunnallinen valintakoe on sama päivä- ja monimuotototeutuksissa.

Hakija osallistuu valintakokeeseen siinä ammattikorkeakoulussa, jonka hakukohteen hän on asettanut matkailu- ja ravitsemisalan ylimmäksi hakutoiveeksi. Valintakoeyhteistyötä tekevät ammattikorkeakoulut hyväksyvät sellaisenaan toisessa ammattikorkeakoulussa suoritetun valintakokeen. Listan valintakoehteistyötä tekevistä koulutuksista löydät täältä.

Valintakoepäivä
tiistai 6.6.2017

Koepaikka
Saimaan ammattikorkeakoulu, Linnalan kampus, Tietäjänkatu 5, 55120 Imatra

Ilmoittautuminen
klo 8.30 - 9.45

Koeaika
Kirjallinen koe klo 10.00 - 12.00. Ryhmähaastattelut kirjallisenkokeen jälkeen klo 12.30 alkaen, kesto n. 20 min. Aikataulut ilmoitetaan paikanpäällä. Varaudu siihen, että haastattelut voivat kestää klo 17 asti.

Valintakoe koostuu kirjallisesta kokeesta (suomen kieli, englannin kieli, matematiikka ja looginen päättely) ja ryhmähaastattelusta.

Ennakkomateriaali
Valintakokeessa käytetään ennakkoaineistoa, joka julkaistaan jokaisen valtakunnallista koetta käyttävän ammattikorkeakoulun verkkosivuilla kevään haussa 5.5.-6.6.2017. Aineisto ei saa olla mukana koetilanteessa. Tutustu oheiseen aineistoon siten, että voit hyödyntää sitä valintakokeen esseetehtävässä.

Ota mukaasi valintakokeeseen

  • Kirjoitusvälineet (kynä ja kumi). Laskinta ei saa käyttää.
  • Henkilöllisyystodistus. Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee esittää valokuvalla varustettu virallinen henkilöllisyystodistus, joksi hyväksytään ajokortti, passi tai poliisiviranomaisen antama henkilökortti.

Mikäli et aio osallistua valintakokeeseen, ilmoita siitä opintotoimistoomme 3.6.2017 mennessä joko sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. (HUOM! Laita viestin otsikoksi valintakoe/koulutuksen nimi, johon olet hakenut) tai puhelimitse 040 745 5752. Valintakoepaikkaa ei voi vaihtaa.

Valintakokeesta on saatava vähintään 25 pistettä. Valintakokeen kaikista osioista on saatava vähintään 1 piste. Koetulos on voimassa kyseisen haun ajan.

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan kahdella eri tavalla.

VALINTATAPA 1: VALINTAKOE
Valintakoe 70 pistettä

VALINTATAPA 2: KOULUMENESTYS JA VALINTAKOE (koskee vain ylioppilastutkinnolla hakevia)
Vaihtoehto 2A
Koulumenestys 30 pistettä (ylioppilastutkinnon arvosanat)
Valintakoe 70 pistettä
Yhteensä 100 pistettä

Aloituspaikat jaetaan seuraavasti:
Valintatapa 1: 30 % aloituspaikoista

Valintatapa 2: 70 % aloituspaikoista

Valintatapajonoista täytetään ensin valintatapa 2 (koulumenestys ja valintakoe) ja sitten valintatapa 1 (valintakoe).

Valinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkastanut koulutodistukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, jos todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut arvosanoistaan virheellisiä tietoja.

Koulumenestyksen pisteytys

Koulumenestyksestä annetaan pisteitä seuraavasti:

Valintatapa 2, vaihtoehto 2A
Koulumenestyspisteet muodostuvat ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Ylioppilastutkintotodistuksen arvosanat saadaan hakijarekisteriin suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta.

Yo-tutkintotodistus

L/E

M

C

B

A

Äidinkieli

10

9

8

7

6

Paras kieli (vieraat kielet ja toinen   kotimainen): pitkä (lyhyt/keskipitkä)

10 (9)

9 (8)

8 (7)

7 (6)

6 (5)

Matematiikka (lyhyt tai pitkä)
tai paras reaaliaineiden kokeista (ennen v. 2006 kirjoittaneilla reaali)

10

9

8

7

6