Laskutuslaki muuttui

Kategoria: Talous ja työelämä Kirjoittaja:

Pinnalla | Vaikka Suomessa on eletty monissa asioissa sähköisessä maailmassa, niin velvoittavaa lainsäädäntöä sähköisten laskujen käytöstä ei maassamme ole ollut. Kevään aikana asiaan tulee muutos. Huhtikuusta alkaen yrityksillä on oikeus saada toiselta yritykseltä lasku sähköisessä muodossa. Uusi laki edellyttää, että yritysasiakkaalla on käytössä verkkolaskutuspalvelu.

Kuva: Jarmo Kemppinen

Jatkossa sähköpostilla lähetetty pdf-lasku ei täytä sähköisen laskun määritelmää. Sähköisen laskun tulee noudattaa sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia EN 16931. Käytännössä laki edellyttää yrityksiä käyttämään viimeisimpiä standardoituja verkkolaskuformaatteja.

Monilla yrityksistä ei vielä ole sähköisen laskutuksen käyttämiseksi tarvittavia ratkaisuja. Niinpä monet sähköistä laskutusta käyttävät yritykset hyödyntävät yksinkertaisia moduuliratkaisuja tai toimittajaportaaliratkaisuja, joissa lasku luodaan verkkoportaalin avulla ja lähetetään portaalista vastaanottajalle. Monet viranomaiset kompensoivat tilannetta järjestämällä pääsyn maksuttoman toimittajaportaaliin. Myös yrityksen verkkopankissa on mahdollista lähettää ja vastaanottaa sähköisiä laskuja. Käytännössä voimaan tuleva lainsäädäntö aiheuttaa jonkin verran lisäkustannuksia niissä yrityksissä, joilla sähköinen laskutus ei vielä ole käytössä.

Uusi lainsäädäntö ei kuitenkaan kosketa yksityishenkilöitä. Säädöksellä ei myöskään ole merkittäviä vaikutuksia kuluttajakauppaa tekeviltä yrityksiltä. Pienet yritykset, joilla on alle 10 000 euron vuosittainen liikevaihto ovat jäämässä lain soveltamisen ulkopuolelle.

 

Jarmo Kemppinen
Lehtori
LAB ammattikorkeakoulu

Uusimmat kategoriassa Talous ja työelämä

Etäopettajan taipale jatkuu

Näkökulma | Muistelin taannoin Suunnassa opettajuuteni alkuvuosia vapaassa sivistystyössä, avoimen yliopiston opinnoissa sekä

Muutama sana dialogista

Näkökulma | Esittelen tässä artikkelissa dialogin kulmakivet, pohdin dialogin tärkeyttä ja esitän muutaman
Siirry Ylös