Uskalla yrittää -finaali toi kokemusta nuorille yrittäjille

Kategoria: Talous ja työelämä Kirjoittaja:

Saimaan ammattiopisto Sampon NY-yritys SuklaaUnelma NY osallistui valtakunnalliseen NY-yrittäjien Uskalla yrittää -finaaliin Helsingissä 18.–19.4.2018 Etelä-Karjalan edustajana.

Kahden finaalipäivän ohjelma mittasi yritystoiminnan ja taloudenhallinnan taitoja. Finaalipäivät sisälsivät jokaisen yrityksen yritysesittelyn, yrityksen tuotteiden esittelyä ja myyntiä Kauppakeskus Kampin messutapahtumassa sekä 30 sekunnin myyntipuheen kauppakeskuksessa ja tuomariston haastattelun.

Finaaliin osallistuneiden yritysten taso oli kova, olivathan he kaikki karsiutuneet omalla alueellaan alueensa parhaiksi NY-yrityksiksi. Tänä vuonna selkeiksi kilpailun tuomariston suosimiksi teemoiksi nousivat kestävä kehitys ja tekoäly.

Muun muassa käsintehtyjä Rocky Road -suklaapaloja valmistavan SuklaaUnelma NY:n nuoret yrittäjät Elina Karhu ja Katariina Myllärinen olivat tyytyväisiä päivien antiin.

– Saimme paljon kokemusta esiintymisestä ja tapasimme uusia ihmisiä, kommentoivat Elina ja Katariina.

Heidän aikomuksenaan on jatkaa yritystoimintaa kesällä 4H-toiminnan puitteissa sekä viedä omissa verkostoissaan NY-yrittäjyyden sanomaa eteenpäin.

Tuomaristo antoi positiivista palautetta SuklaaUnelman tuotteista kutsumalla heidän Rocky Road -suklaapalojaan ”parasta suklaata, mitä ikinä olen syönyt”.

Katariina Myllärinen piti 30 sekunnin myyntipuheen tuomaristolle ja yleisölle. Kuva: Päivi Ovaska.

 

NY-yritykset ovat osa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa. Ne kuuluvat opintoihin ja niitä ohjataan oppilaitoksissa. Nuorten harjoitusyritykset toimivat yhden lukuvuoden ajan oikealla rahalla ja myyvät tuotteitaan tai palveluitaan asiakkaille. Vuosi yrittäjänä -ohjelmissa harjoitellaan liiketoimintaa käytännössä, asiakaspalvelua, vastuunottamista ja talousasioita sekä työelämätaitoja käytännön kautta.

Toisen asteen parhaaksi NY-yritykseksi valittiin Etelä-Tapiolan lukion Bugman’s Best NY, joka valmistaa ja myy kotisirkoista valmistettuja välipalapatukoita. Kilpailun parhaaksi tuotteeksi tuomarit valitsivat niin edelleen Etelä-Tapiolan lukion Sköne & Co NY:n kierrätetyistä ja käytetyistä purjeista tehdyn laukun. Parhaaksi palveluksi valikoitui Savon Ammattiopiston Savon Autofixi NY:n asiakkaiden kotona tehdyt autojen pienkorjaukset ja renkaanvaihdot.

Suomen parhaat yritykset valitsi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo, joka tutustui yritysten toimintaan messuilla, yritysesittelyissä ja haastattelussa kahden päivän aikana.

SuklaaUnelma NY karsiutui finaaliin Etelä-Karjalan ja Etelä-Kymenlaakson parhaana toisen asteen NY-yrityksenä helmikuussa. Karhu ja Myllärinen valmistuvat leipuri-kondiittoreiksi Saimaan ammattiopisto Sampossa toukokuun lopulla.

Heidän ohjaajiensa Kirsi Näpin ja Päivi Ovaskan mielestä tytöt esiintyivät rohkeasti ja reippaasti kaikissa tilanteissa.

Uskalla yrittää -finaaliin kokoontui 18.–19.4.2018 noin 250 nuorta 90:stä NY-yrityksestä. Kilpailussa ratkottiin Suomen mestaruuden lisäksi paikka EM-kisoihin. Kilpailu on jokavuotinen, ja siinä peruskoulun 9. luokkien sekä toisen asteen NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa olevat ja korkea-asteen NY Start Up -ohjelmassa olevat kilpailevat omissa sarjoissaan. Kilpailussa jaettiin myös useita muita palkintoja, kuten paras tuote, paras palvelu, paras myyntipuhe, paras myyntipöytä, paras sosiaalisen median näkyvyys.

Lisää aiheesta: www.uskallayrittaa.fi

 Projektipäällikkö Päivi Ovaska
Saimaan ammattiopisto Sampo 

Uusimmat kategoriassa Talous ja työelämä

Siirry Ylös